tisdag 18 november 2008

El cobrador del frac

Kris, kris, kris.
Vart man än vänder sig hör man om krisen, Spanien är givetvis inget undantag. I denna bild kommer givetvis indrivaren in. Den som ska kräva in skulder från de som inte vill - eller kan betala sina skulder.
Här i Spanien hör man historier om "El cobrador del frac". Översättning skulle vara "Indrivaren i frack". Det finns ett företag som skickar ut sina indrivare klädda i frack för att kräva in skulder från folk som inte betalar. Skammen är det som får folk att betala. Att ha någon iklädd svart frack och hög hatt med en svart portfölj i handen som står utanför din dörr, eller följer efter dig på gatan får folk att betala. Folk känner till företaget och ser någon en man i svart frack utanför din dörr så är snacket givetvis igång hos grannarna.
Betala dina skulder så att mannen i frack inte dyker upp hos dig!

2 kommentarer:

Carlos sa...

I Madrid säger man "el hombre del frac". Kansk samma företag?

Det stämmer att folk är rädda att få efter sig en sådan gubbe. Skammen är så stark drivkraft att till och med barn drar vitsar om den svarklädda indrivaren.

För en tid sedan fick jag höra om ett inkassoföretag som är verksam i Sverige och som anlitar riska indrivare. Deras reklam löd tydligen så här "Dina kunder behöver inte tala ryska, de kommer att förstå"

Jag kan inte låta bli att föreställa mig situationen som något rätt komiskt.

Linder sa...

Tror nog att det är samma. De har en fin hemsida också: http://www.elcobradordelfrac.com
Sen finns det tydligen copycats också. Vad jag hört är att det finns någon indrivare utklädd till tjufäktare och någon spelar tydligen säckpipa utanför ens dörr till man ger upp....